Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi




AYAM MASAK LEMAK CILI PADA








Bahan-bahan:

1 ekor ayam kampung
2 biji kentang dipotong sederhana
3-4 potongan buah nangka 
2 batang serai (dititik)
6-8 biji cili padi (nak pedas boleh tambah lebih)
2 cawan santan + 1 cawan air
1 keping asam gelugor
Sedikit kunyit hidup/ kunyit serbuk
Sedikit garam

Cara-cara memasak:

1. Kisar halus ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat. Kemudian curahkan ke dalam periuk bersama ayam kampung dan masukkan serai yang telah dititik tadi. Masukkan juga sedikit air untuk proses pengecutan ayam, kacau sebati dan biarkan sebentar.

2. Masak sehingga ayam betul-betul empuk, kemudian masukkan 2 cawan santan masa ni guna api perlahan, dan kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan kentang dan potongan nangka. Setelah kentang agak empuk masukkan pula asam gelugor dan sedikit garam. kacau selalu.

3. Masak sehinga kuah pecah minyak, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas. 





Comments