Resepi Daging Masak Kicap




DAGING MASAK KICAP






Bahan-Bahan
400 gm daging batang pinang – dihiris nipis, dibersihkan.
1/4 cawan kicap manis
1 keping asam gelugur
1 labu bawang besar – hiris bulat gelang
1 biji cili hijau – belah 4
1 biji cili merah – belah 4
1 1/2 – 2 sb. gula
1/3 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


Bahan Tumbuk dan Tumis –
2 sb cili kering kisar
3 biji bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – ditumbuk
1 sk jintan manis – ditumbuk
1/2 sk jintan putih – ditumbuk
1 batang serai – diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih


Cara Memasak:


1. Panaskan minyak dalam kuali, perlahankan api dan tumiskan bahan2 tumbuk dan kisar, kulit kayu manis, lawang, cengkih dan serai.

2. Kacau hingga naik bau dan cili kisar garing sedikit. Masukkan daging, kacau rata sebentar.
3. Tambahkan kicap dan gaul rata. Masukkan sedikit air dulu, biar daging mesra dengan kicap.
4. Masukkan pula asam gelugur dan jika daging belum empuk tambah sikit air lagi. Tambahkan pula garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali bila daging telah empuk, masukkan bawang besar dan cili merah dan hijau. Kacau hingga layu sekejap dan angkat. 


Comments