Resepi Karipap




Kuih Karipap



Bahan-Bahan

BAHAN UNTUK KULIT:
1 kilo tepung gandum
4 sudu besar minyak masak (yang telah dipanaskan)
Sedikit air
Sedikit garam & gula

BAHAN UNTUK INTI:
1 paket kecil kari daging
2 ulas bawang besar - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
Daging cincang secukupnya - digoreng berasingan
6 biji kentang bersaiz besar - direbus dan di potong dadu
5 batang daun sup (dipotong halus)

Cara-cara Menyediakan

CARA MEMBUAT KULIT KARIPAP:
1Semua bahan dicampur dan ketika minyak masak masih panas, uli tepung terus hingga menjadi doh. Jangan terlalu keras atau lembik, biarlah yang sederhana.
CARA MEMBUAT INTI:
1Panaskan minyak dalam kuali.
2Tumiskan bawang putih, bawang besar, rempah kari daging hingga garing dan naik bau. Kemudian, masukkan semua bahan yang lain ) daging, ubi kentang, daun sup.
3Gaulkan sebati, perasakan.
4Angkat dan sejukkan.


CARA PENYEDIAAN :
1Ambil sedikit doh dan letakkan di acuan karipap, masukkan inti dan kepitkan acuan.
2Atau boleh dikelim menggunakan jari jemari anda!
3Panaskan minyak, dan goreng karipap hingga kuning keemasan.
4Angkat dan toskan.


Comments