RESEPI KUIH DENDERAM / PENERAM
BAHAN2NYA
- 1 kampit tepung beras cap 3 gajah (jgn guna yg gambar 1 gajah tu..)
- 1 gelas penuh gula pasir )
- 600 gm gula merah ) dimasak dgn daun pandan
- 1 gelas air )
- Sedikit tepung gandum
- Secubit garam ( ini saya pandai2 tambah )
CARA MEMBUATNYA
- Gula merah dan gula pasir dicampurkan segelas air, secubit garam & daun pandan dimasak hingga hancur gulanya. Ditapis.
- Dah sejuk, masukkkan sekampit tepung beras dan gaulkan perlahan-lahan hingga sebati. Agak-agak kalau masih lembik adunannya masukkan sesudu demi sesudu tepung gandum dan stop bila adunan dah tak melekit dan boleh dibentuk. Dicanai dan bentukkan bulat.
- Ambil adunan bulat tu dan letakkan dalam piring yg telah diisi minyak masak. Dalam keadaan terendam dgn minyak gunakan jari dan lubangkan bahagian tengahnya.
- Panaskan minyak. Bab menggoreng ni kena jaga sebab kalau minyak tak cukup panas dia tak jadi cantik & kalau terlalu panas pun tak menjadi. Kuih ni memang banyak songeh..
- Buatlah sampai adunan habis.
Comments
Post a Comment