ASAM PEDAS IKAN MERAH
Bahan bahan:
1 ekor ikan merah - potong 6 atau 5 keping
1 sudu kecil pes asam jawa - jgn terlalu banyak, terlebih masam tak sedap
Bahan kisar:
1 sudu kecil pes asam jawa - jgn terlalu banyak, terlebih masam tak sedap
Garam
2 sudu ketumbar biji - tumbuk
2 sudu jintan manis - tumbuk
5 sudu cili kering kisar - boleh tambah
Bahan kisar:
8-9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
Cara cara:
Kisar semua bahan di atas. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, bahan tumbuk dan cili kisar sehingga wangi dan cili benar benar garing dan masak. Masukkan air secukupnya.
Bila kuah mendidih, masukkan ikan, daun limau perut dan buah tomato. Masukkan garam dan air asam secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Bila kuah mendidih, masukkan ikan, daun limau perut dan buah tomato. Masukkan garam dan air asam secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Comments
Post a Comment