NASI LEMAK
Menyediakan Nasi Lemak
Sambal Tumis Ikan Bilis
Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis - basuh dan tos
3-4 biji bawang besar
3 ulas bawang putih - jangan banyak
1/2 mangkuk cili kisar
Air asam jawa - 1 sudu kecil pes asam jawa
Garam
3 sudu besar gula - kena ada rasa manis
Sedikit gula Melaka - supaya rasa lemak
Sedikit gula Melaka - supaya rasa lemak
Cara cara:
Kisar bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak yang agak banyak untuk memastikan bahan tumisan masak dan garing sempurna. Bila masak, boleh diceduk keluar.
Tumis bahan kisar dan cili kisar sehingga cili dan bawang benar benar masak dan garing dengan api perlahan. Proses yang sangat penting untuk memastikan keenakan dan juga ketahanan sambal.
Setelah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata bertujuan untuk menjadikan warna sambal yang merah cantik.
Kemudian masukkan air asam jawa dan ikan bilis. Biarkan masak dengan api perlahan.
Akhir sekali masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga diletakkan bawang besar hiris. Bolehlah angkat dan dihidangkan.
Tumis bahan kisar dan cili kisar sehingga cili dan bawang benar benar masak dan garing dengan api perlahan. Proses yang sangat penting untuk memastikan keenakan dan juga ketahanan sambal.
Setelah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata bertujuan untuk menjadikan warna sambal yang merah cantik.
Kemudian masukkan air asam jawa dan ikan bilis. Biarkan masak dengan api perlahan.
Akhir sekali masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga diletakkan bawang besar hiris. Bolehlah angkat dan dihidangkan.
Nasi Lemak
Bahan bahan;
Beras - basuh dan tos
1 helai daun pandan - carik dan simpul
Garam
1 - 2 inci halia - hiris
1 cawan santan pekat
Cara cara:
Cara cara:
Masak nasi dengan air secukupnya. Sukatan air bergantung kepada beras seperti memasak nasi biasa. Biasanya paras air dalam kurang 1 inci atau satu paras garisan di jari.
Masukkan garam dan juga daun pandan. Masukkan dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
Masukkan garam dan juga daun pandan. Masukkan dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
Bila mendidih dan air hampir kering, masukkan hirisan halia dan santan pekat tadi. Kacau rata. Sambung hingga nasi masaK. Siap untuk dihidangkan
Comments
Post a Comment