Resipi Kuih Sagu




Resepi Kuih Sagu




Resepi kuih daripada sagu yang sangat sedap dan simple.




Masa:
Penyediaan: 10 | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 25 minutes
Jumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan sagu
  • 5 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • pewarna merah (pati sirap ros)
  • daun pandan
  • kelapa parut

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan sagu dan toskan airnya
  2. Masak air bersama gula , pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih.
  3. Apabila mendidih, keluarkan 1/2 kuantitiair, masukkan sagu dan kacau, tambah air yang kita keluarkan dari periuk tadi sikit-sikit sehingga sagi menjadi jernih.
  4. Setelah menjadi pekat dan jernih, kacau selama 5 hingga 10 minit.
  5. Letak dalam loyang dan biarkan sejuk dan boleh dipotong.
  6. Gaul dengan kelapa parut yang digaul garam.

Comments