Resepi kuih daripada sagu yang sangat sedap dan simple.
- Masa:
- Penyediaan: 10 | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 25 minutes
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:
- 2 cawan sagu
- 5 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- pewarna merah (pati sirap ros)
- daun pandan
- kelapa parut
Cara Penyediaan:
- Bersihkan sagu dan toskan airnya
- Masak air bersama gula , pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih.
- Apabila mendidih, keluarkan 1/2 kuantitiair, masukkan sagu dan kacau, tambah air yang kita keluarkan dari periuk tadi sikit-sikit sehingga sagi menjadi jernih.
- Setelah menjadi pekat dan jernih, kacau selama 5 hingga 10 minit.
- Letak dalam loyang dan biarkan sejuk dan boleh dipotong.
- Gaul dengan kelapa parut yang digaul garam.
|
Comments
Post a Comment