| Resepi Seri Muka, resepi warisan turun temurun dari keluarga. Seri muka adalah makanan tradisi melayu yang popular terutamanya di bulan Ramadan, juadah istimewa untuk berbuka puasa. 
 
 
 
Bahan-Bahan:
 
Bahan untuk lapisan bawah
Bahan untuk lapisan atas250 gram beras pulut200 ml santan (sederhana pekat)1/2 sudu teh garam2 sudu teh minyak masak 
60 gram tepung gandum*1 1/2 sudu besar tepung jagung*70 gram gula pasir2 biji telur Gred A225 ml santan pekat1/2 sudu teh garam150 ml air + 4 helai daun pandan (diblender dan tapis untuk dijadikan air pandan)Pewarna hijau(optional) 
 
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk lapisan bawah
Bersihkan beras pulut dan rendam selama 10-20 minitToskan beras pulut seketikaSatukan kesemua bahan2 lapisan bawah.Kemudian letak dalam loyang, kacau supaya minyak masak sekataKukus selama 30 minitKeluarkan loyang daripada periuk kukus,tekan pulut sehingga padat/mampatSedia untuk dilapis dengan lapisan atas 
Cara-cara untuk lapisan atas
Ayak bahan-bahan bertanda* dari bahan lapisan atasSatukan semua bahan(lapisan bawah)kemudian blanderTuang adunan tepung ke atas pulut tadi dan kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masakBalut penutup periuk dengan aluminium foil atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuihSejukkan betul-betul sebelum keluarkan dari acuan lompang.Siaptips:sblum tuangkan adunan tepung bewarna hijau,tuangkan sedikit adunan yg bewarna putih dahulu dan kukus sekejap, ini bertujuan supaya adunan warna hijau tidak meresap dicelah-celah pulut. .jadi baru nmpak kemas 
 | 
Comments
Post a Comment